11.15.2006

Broken Kings by Robert Holdstock

Právě jsem se dozvěděl, že nesnesitelně dlouhé čekání na třetí pokračování cyklu Merlinův kodex od britského spisovatele Roberta Holdstocka se chýlí ke svému konci. Český překlad by měl být vydán na jaře příštího roku! Krátký úvod v angličtině máme možnost si přečíst již nyní.

Nejbližší hvězdy

Před mnoha měsíci jsem psal o několika astronomických observatořích, které se systematicky věnují mapování nejbližšího hvězdného okolí našeho Slunce. Sdružení RECONS (Research Consortium on Nearby Stars) včera oznámilo výsledky pozorování zahájeného v roce 1999, které trochu zamíchaly pořadím na prvních stech místech. Všech dvacet nově objevených objektů jsou červení trpaslíci a nalézají se do vzdálenosti deseti parseků od Slunce.

Bezdrátové nabíjení mobilního telefonu

Dlouho očekávané se možná přece jen stane skutečností - fyzikové na MIT přišli na nový způsob bezdrátového přenosu elektrické energie. Doposud objevené metody bezdrátového přenosu trpěly mnoha neduhy - buď se velká část elektrické energie ztrácela na cestě k cíli (přenos elektromagnetickým vlněním vyzařovaným zdrojem do všech směrů) nebo měl přenos omezený dosah (při použití laserového paprsku nebo elektromagnetické indukce). Tyto metody byly také ve své podstatě pro člověka nebezpečné, navíc poslední dvě zmíněné vyžadovaly přesné umístění cíle přenosu.

Nové výpočty ukázaly, že v případě, že by anténa zdroje a anténa cíle měly stejnou rezonanční frekvenci, odlišnou od okolních objektů, většina vyslané energie by byla absorbována cílem, případně zpětně vysílačem. Teoreticky by bylo možné dosáhnout efektivity přenosu více než 15%, což by mělo být dostatečné pro praktické využití této technologie.

Jenom pevně doufám, že porucha takového vysílače neudělá z mého bytu mikrovlnnou troubu. :-)