4.07.2006

Evangelium podle Jidáše

Vědcům se po letech usilovné práce podařilo obnovit podstatnou část textu autentického svitku s Jidášovým evangeliem napsaného před 1700 lety. Předpokládá se, že jde o překlad původního řeckého zápisu z období roku 180 našeho letopočtu. Ve svitku Jidáš vystupuje jako vybraný učedník, který je ke zradě vyzván samotným Ježíšem, jenž chce být osvobozen od svého lidského těla. Tento výklad textu je v souladu s gnostickými tradicemi.

4.06.2006

Tiktaalik roseae

Vědecká expedice do odlehlých končin Kanady objevila dosud chybějící vývojový článek mezi vodními a suchozemskými tvory. Tvor žil přibližně před 375 milióny let v mělké vodě, dýchal žábrami a k pohybu používal své čtyři končetiny, na kterých ještě nebyly vyvinuty prsty. Zatím byli známi z nálezů obratlovci z období před 385 milióny let, kteří byli spíše rybami, nebo naopak již suchozemští obratlovci z období o 20 miliónů let později.

DeLay oznámil rezignaci

Jeden z nejúspěšnějších a nejvlivnějších obhájců vesmírného výzkumného programu, republikánský kongresman Tom DeLay, neočekávaně oznámil svou rezignaci. NASA tak ztrácí svou nejspolehlivější oporu v Kongresu. Přestože přesné datum jeho odchodu nebylo ještě oznámeno, předpokládá se, že tak učiní v polovině června.