3.10.2006

MRO úspěšně naveden na oběžnou dráhu Marsu

Mars Reconnaissance Orbiter se vynořil zpoza planety Mars a ohlásil se řídícímu centru NASA. Navedení sondy na oběžnou dráhu proběhlo tedy zřejmě úspěšně. Nyní budou postupně spouštěny testovací sekvence na ověření technického stavu sondy.

3.09.2006

Zařízení Z a 2 miliardy stupňů Kelvina

Vědcům z národních laboratoří Sandia v Novém Mexiku se podařilo pomocí zařízení nazvaného Z vytvořit plazmu o teplotě vyšší než 2 miliardy stupňů Kelvina. Takto horká plazma přitom vykazovala pozoruhodné vlastnosti - energie rentgenového záření produkovaného plazmou byla 4x vyšší než elektrická energie, jež do systému vstupovala. Plazma si navíc byla schopna udržet velmi vysokou teplotu i poté, co většina jejích iontů ztratila kinetickou energii. Samotní vědci byli natolik překvapeni pozorovanými výsledky, že pokusy opakovali během posledních 14 měsíců několikrát, než se odhodlali k jejich zveřejnění.

3.08.2006

A do třetice SNK Evropští demokraté

A aby těch dopisů premiérovi nebylo málo, máme tu jeden zaslaný jménem strany SNK Evropští demokraté ve věci schvalování nového trestního zákoníku. Tentokrát, zdá se, jde o příběh se šťastným koncem.

Dopis premiérovi zaslaný Krizovým štábem

Dnes byl na stránkách České lékarnické komory zveřejněn dopis premiérovi zaslaný Krizovým štábem. (Krizový štáb tvoří zástupci lékařů, zubařů, lékárníků a asociace 180 menších nemocnic.)

Rozhovor, který (ne)stojí za přečtení

Několik dnů zpátky vyšel v Mladé Frontě Dnes rozhovor s Davidem Rathem. Nic převratného nepřinesl, nebyl ani příliš věcný a nesl se v duchu bývalého pořadu televize Nova Kotel (jak o tom již koneckonců pojednal Jiří Pehe na Neviditelném psu). Přesto doporučuji ke shlédnutí videozáznam závěru rozhovoru. Obrázek nechť si každý udělá sám.

A jako pomyslnou třešničku na dortu přidávám odkaz na dopis z 6. května minulého roku, který poslal David Rath z pozice prezidenta České lékařské komory premiérovi Jiřímu Paroubkovi.