2.08.2006

Ultimate Flight

Dnes se podařilo Stevu Fossettovi odstartovat z Kennedy Space Centre a zahájit tak svůj ambiciózní pokus o překonání rekordu v nejdelším sólovém nepřerušovaném letu bez doplňování paliva. Fossett letí ve stroji postaveném společnostmi Virgin Atlantic a Scaled Composites s názvem GlobalFlyer. Jedná se o vylepšený model stroje, ve kterém Fossett překonal rekord v sólovém obletu Země. Průběh současného pokusu můžeme sledovat zde.

Členy Stevova týmu jsou například britský multimilionář a majitel Virgin Atlantic sir Richard Branson a zakladatel společnosti Scaled Composites Burt Rutan. O Bransonovi bylo v poslední době slyšet ve spojení s jeho aktivitami ohledně komerčních letů do vesmíru, které by měla poskytovat jeho společnost Virgin Galactic. Rutanovo jméno je známé v souvislosti s cenou X-Prize.

Projekt Terrestrial Planet Finder pozastaven

Terrestrial Planet Finder (TPF) je součástí iniciativy NASA s názvem Planet Quest, která spočívá v hledání planet u jiných hvězd. Podle informací o rozpočtu NASA na příští rok došlo k pozastavení projektu TPF, jenž měl sloužit k hledání planet pozemského typu. Je to o to smutnější, že v roce 2004 americký prezident Bush uvedl "hledání nové Země" jako jeden z hlavních bodů své vize výzkumu vesmíru.